Voor ouders

Welkom op SpangaS.nl. Deze pagina is speciaal bedoeld voor iedere ouder die meer informatie wil over SpangaS: De Campus en de site die bij deze jeugddramaserie van de KRO-NCRV hoort. Wij hebben hieronder geprobeerd om u aan de hand van onderstaande veelgestelde vragen alle benodigde informatie te verstrekken. Mocht u desondanks nog vragen hebben, kunt u altijd contact met ons opnemen via: spangas@kro-ncrv.nl.

Wat is SpangaS: De Campus?

SpangaS: De Campus is een crossmediale serie van de KRO-NCRV voor kinderen van 9 t/m 12 jaar die dagelijks wordt uitgezonden op NPO Zapp.
Sinds dit seizoen bestaat het Spangalis niet meer en maken we samen met een aantal oud-leerlingen (Luna, Jackie, Noor, Mo en Joris) de overstap mee naar De Campus. Daarom heet de serie vanaf nu Spangas: De Campus.

In SpangaS: De Campus volgen we elf jongeren op een school waar ze niet alleen les krijgen maar waar ze doordeweeks ook slapen. Naast de gewone lesstof ligt de nadruk op deze school op eigen verantwoordelijkheid en initiatief, en op praktische thema’s die je leren om straks op eigen benen te staan.

Zoals directeur Femke Goedhart het zegt in de serie:  “De Campus is uniek in Nederland. Hier leren kinderen niet alleen de standaardvakken, zoals Engels en Economie. Ze leren hier leven. Volwassen worden. Zelfstandig.  Ze zijn ze hier intern. Zo worden ze in een veilige omgeving voorbereid op het leven na de middelbare school. De Campus is geen internaat, ik zie De Campus als een gemeenschap. Samen leven en samen leren. “

Wat verandert er inhoudelijk aan de serie?

SpangaS is altijd al een gespreksstarter geweest omdat de serie belangrijke maatschappelijke thema’s en onderwerpen bespreekt. Dit blijven we doen, maar het is tijd om mee te veranderen met de interesses van onze doelgroep. Omdat SpangaS zich afspeelt op een campus waar de jongeren vijf dagen per week verblijven, is er de ruimte om dieper op de onderwerpen en verhaallijnen in te gaan. We volgen het leven van de leerlingen grotendeels buiten schooltijd en dat maakt De Campus meer dan alleen een school.

De tone of voice van dit nieuwe seizoen is volwassener, meer zoals jongeren van nu praten. Naast dat de serie zich afspeelt op een nieuwe locatie, zijn er ook veel inspirerende en uitgesproken karakters te zien. Deze karakters brengen eigentijdse verhalen mee waarin maatschappelijke thema’s in besloten liggen, zonder alles hardop te benoemen.

Is SpangaS nog wel geschikt voor een 8-jarige nu de Kijkwijzer 9 jaar angst is?

 De Kijkwijzer geeft aan dat een productie mogelijk schadelijk is voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. Dit is een handvat voor de ouders om te bepalen welke programma’s geschikt zijn voor hun kinderen. De Kijkwijzer bij SpangaS: De Campus geeft aan dat de serie mogelijk schadelijk kan zijn voor kinderen jonger dan 9 jaar, omdat de serie soms spannende beelden bevat, zoals van een bedreiging of dat het zou spoken op De Campus. Deze beelden kunnen voor sommige kinderen jonger dan 9 nog wat te eng zijn, hierdoor kunnen ze bang of angstig worden. Vanaf een jaar of 9 zijn de meeste kinderen beter in staat wat meer afstand te bewaren tot televisieprogramma’s, waardoor ze minder snel bang worden.
Daarnaast heeft SpangaS: De Campus over de hele linie een iets volwassener toon en behandeling van de thema’s, waardoor het meer aansluit bij de belevingswereld van kinderen vanaf 9 jaar.

De precieze leeftijd waarop een kind minder bang wordt door televisieprogramma’s en toe is aan bepaalde thema’s kan natuurlijk verschillen per kind. De Kijkwijzerclassificatie is dan ook een richtlijn, ouders kunnen zelf vaak het beste inschatten hoe goed hun kind hiermee om zal kunnen gaan, en of ze de serie geschikt vinden voor hun kind.

Makers SpangaS doen onderzoek naar waardering (tv en online)

We doen geregeld onderzoek naar hoe wij SpangaS: De Campus (tv en online) nog leuker en beter kunnen maken. Dit doen we onder andere door af en toe vragen te stellen aan de volgers van SpangaS op Instagram, bijvoorbeeld onder een post of via een Insta Story. We gebruiken de input, mening en feedback van de kinderen alleen om van te leren én als inspiratie bij de ontwikkeling van onze online content en van ons volgende seizoen.

Wat is er te doen op SpangaS.nl?

Kinderen kunnen op Spangas.nl de profielen van de SpangaS leerlingen en acteurs bekijken, testjes maken, reageren op dilemma’s, hun mening geven, Instagram posts en YouTube video’s bekijken, nieuwtjes lezen, extra video’s bekijken en alle afleveringen terugkijken.

Veilige online omgeving

De KRO-NCRV wil de kinderen op SpangaS.nl een veilige online omgeving bieden. Alle redactionele inhoud is daarom specifiek afgestemd op kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar. De KRO-NCRV wil kinderen met deze site een interactief platform bieden waar ze veilig hun mening kunnen geven over de gebeurtenissen in SpangaS. Deze reacties zijn alleen zichtbaar voor de gebruiker zelf. Reacties worden niet opgeslagen en zijn ook niet zichtbaar voor andere gebruikers. Kinderen hebben niet de mogelijkheid om zelf een reactie toe te voegen, maar kunnen kiezen uit een aantal reacties. Op deze manier blijft SpangaS.nl een veilige omgeving. Alle content wordt geplaatst door de webredactie van SpangaS.