Transgender zijn, wat is dat?

Ben jij de term transgender weleens tegengekomen? Vroeg je je toen af wat het precies inhoudt? Een transgender is iemand die in het verkeerde lichaam is geboren. Iedereen komt ter wereld als een jongen of een meisje, maar niet iedereen voelt zich ook een jongen of een meisje. Wil jij weten hoe dit komt? Lees dan snel verder.

Wat is een transgender?


Bij de geboorte zien de ouders of de baby een jongen of een meisje is. Er wordt dan alleen gekeken naar het uiterlijk van de baby. Van binnen kan je je namelijk een heel ander persoon voelen. Dit is precies het geval bij iemand die transgender is. Als jongen voel je je dan vanbinnen een meisje en als meisje voel je je vanbinnen een jongen.

Wat kan je doen als je denkt transgender te zijn of vragen hebt?


Als je je niet prettig voelt in je eigen lichaam, dan kan het helpen om met iemand te praten over je gevoelens. Dit kan je doen met iemand die wat verder van je afstaat, bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon op school. Je kan natuurlijk ook met iemand praten waar je juist heel goed mee kan opschieten: je moeder, beste vriend(in) of zus/broer. Kies iemand die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Je zal zien dat het praten over je gevoelens oplucht.

Is er een oplossing?


Als transgender wil je niets liever dan dat je lichaam past bij het gevoel dat jij van binnen hebt. Gelukkig is daar een oplossing voor: gendertransitie. Gendertransitie is de weg naar het geslacht dat bij jou past. Deze transitie bestaat uit drie stappen: 1. de diagnose, 2. de hormoonbehandeling en 3. de geslachtsaanpassende operaties. Dit is een ingrijpend traject wat je onder veel begeleiding van specialisten kan doorlopen. Stap 1 is altijd eerst praten over je gevoel met iemand.

Transgender in SpangaS


Caro Out was een transgender personage in de serie SpangaS. Misschien kan je je dat nog herinneren? Caro Out werd gespeeld door Iris Amber Stenger. Iris Amber is zelf ook transgender. Zij is geboren als jongen, maar voelt zich meisje. Zij is in transitie gegaan en deelt hier haar verhaal: https://schooltv.nl/video/wat-is-transgender-jongen-in-een-meisjeslichaam-of-andersom/

Herken jij jezelf in het verhaal van Iris-Amber? En heb je behoefte om te praten met iemand? Chat dan hier met een hulpverlener: https://mindkorrelatie.nl/  Ma. t/m vr. 09:00 uur – 17:30 uur.