Lesley zegt stop

Tips: zo zeg je nee

Nee zeggen kun je leren. Lesley en Nadira geven sinds kort zelfverdedigingslessen op de campus. Deze les leert de leerlingen over hoe je “stop” kunt zeggen. Want waarom durven we geen nee te zeggen terwijl ons gevoel dat wel zegt? Wij geven je een aantal tips over hoe je nee kunt zeggen!

Bepaal je grenzen 🤷

Jouw leven, jouw grenzen. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: waar zeg ik nee tegen? Neem als voorbeeld Noah. Noah vindt het niet fijn hoe JJ hem gebruikt voor Faya shots, maar durft dit niet te zeggen tegen JJ. Dit is inderdaad niet altijd makkelijk, maar het is wel goed om stil te staan bij wat jij niet fijn vindt. Tip: maak een woordweb. Schrijf in het midden ‘wat vind ik niet fijn’ en schrijf daaromheen de dingen die jij niet fijn vindt. Hierdoor leer je jouw grenzen beter kennen.

Gebruik geen smoesjes 🚫

Gebruik geen excuus. Geef aan wat de echte reden is. Door geen smoesjes te gebruiken, maar juist gelijk nee te zeggen, geef je jouw grenzen aan en geef je de persoon geen ruimte om het nog een keer te vragen/proberen. Natuurlijk kan het spannend zijn om duidelijk “nee” te zeggen, maar vergeet niet: je zegt nee tegen een actie/vraag, niet tegen de persoon zelf.

Zeg overtuigend ‘nee’ 

Er zit een verschil tussen nee en NEE. Als je geen overtuigende nee zegt kan het zijn dat de persoon het misschien niet begrijpt en het toch blijft vragen/proberen. Natuurlijk hoef je niemand aan te vallen met een overtuigende “nee”. Maar door overtuigend nee te zeggen, laat je de persoon duidelijk weten dat jij dit niet wilt. Tip: zoek iemand op waar jij je veilig en vertrouwd bij voelt en oefen samen om overtuigend “nee” te zeggen.

Accepteer: nee is oké 👌

Het is oké om nee te zeggen, want waarom zou je dingen moeten doen waar jij je ongemakkelijk en onprettig bij voelt. Je merkt vanzelf dat als je je grenzen duidelijker aangeeft, mensen deze ook respecteren.