Jackie uit SpangaS werd gepest

Pesten, overkomt jou dit ook?

Pesten is heel vervelend, maar komt helaas erg vaak voor. Op scholen, in sportclubs en ook online wordt tegenwoordig veel gepest. Hoe zorg je er nu voor dat het pesten stopt? En bij wie kan je terecht als jou dit zelf overkomt? Lees snel verder voor wat handige tips. ❤️

Wat is pesten?


Pesten is gedrag dat vaak langer aanhoudt met als doel een ander te kwetsen. Pesten gebeurt op veel verschillende manieren. Soms zijn het flauwe opmerkingen, maar het kan ook leiden tot buitensluiten of zelfs het gebruiken van geweld.

Waarom pesten pestkoppen?


Er is nooit een reden om te pesten en het ligt ook nooit aan degene die gepest wordt. Pesters hebben vaak zelf een probleem en zijn vaak zelf erg onzeker. Het kan zijn dat de pester ooit zelf is gepest en dit nu afreageert op iemand anders. De pester kan worden aangemoedigd door een vriend(in). Of de pester is jaloers op de persoon die hij/zij pest. De reden waarom iemand pest kan dus erg verschillen.

Wat kunnen gevolgen zijn van pesten?


Als je al op jonge leeftijd gepest wordt, kan dit vaak op latere leeftijd nog impact op je hebben. Denk aan minder zelfvertrouwen of een slecht zelfbeeld. Wat ook wel eens voorkomt, is dat mensen die gepest zijn, zelf gaan pesten. 😔 Kinderen die bijvoorbeeld op de basisschool zijn gepest, pesten op de middelbare school zelf. Ze doen er alles aan om te voorkomen dat ze zelf weer het doelwit worden.

Kom op voor jezelf!


Als je gepest wordt, voel je je heel alleen. Niemand lijkt je te kunnen helpen en hoe langer het aanhoudt, hoe erger het wordt. Toch zijn er een aantal manieren om het pesten te stoppen. Hieronder 4 tips:

1. Praat erover met iemand die je echt vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een goede vriend(in) of een oudere broer/zus.
2. Kom voor jezelf op. Leg de pester uit hoeveel last je ervan hebt en vraag hem/haar hiermee te stoppen.
3. Negeer het pesten: ene oor in andere oor uit. Luister niet naar de gemene dingen die anderen over je zeggen, die zijn helemaal niet waar!
4. Word je online gepest? Maak screenshots van de berichtjes die je krijgt, verzamel deze en bespreek ze met je ouders of juf/meester. Blijft het online pesten toch doorgaan? Deel dan de screenshots met de politie.

Wil je graag praten/bellen/appen met een hulpverlener? Ga dan naar https://mindkorrelatie.nl/onderwerpen/pesten