Mijn ouders gaan scheiden! Wat nu?

Het laatste wat je wil horen is dat je ouders gaan scheiden. Want ja, hoe ga je om met zo’n grote verandering? Wij proberen je wat advies te geven dat je hopelijk goed kunt gebruiken tijdens deze nieuwe situatie.


Vervelend nieuws

Wanneer jouw ouders vertellen dat ze gaan scheiden, vraag je je waarschijnlijk heel veel dingen tegelijk af: waarom, hoe en wanneer? Het is allesbehalve duidelijk op dat moment. Er zullen verschillende emoties door je heen gaan. Logisch, want het liefst zie je jouw ouders natuurlijk voor altijd samen en wil je dat je thuissituatie blijft zoals het was.


Niet jouw schuld!

Dit klinkt cliché, maar besef goed dat de scheiding niets met jou te maken heeft. Jij bent niet de oorzaak!


Praat over jouw gevoelens 

Het is echt belangrijk om over jouw gevoelens te praten. Probeer als eerst met jouw ouders in gesprek te gaan, want het gaat om jullie als gezin. Het kan ook zijn dat je je hier (nog) niet prettig bij voelt. Probeer dan met andere familieleden te praten, zoals oma of opa. Daarnaast is het ook handig om de situatie te bespreken met jouw leerkracht. Dan is hij/zij ook op de hoogte van jouw thuissituatie.


Gelukkig niet het einde van de wereld 

Misschien zie jij dit nu anders, maar uit een scheiding kunnen ook mooie dingen komen. Het zal bijvoorbeeld beter gaan met jouw moeder en vader. Ze voelen zich gelukkiger en dat zul je thuis ook merken aan de goede sfeer. Hoe fijn is dat!


Meer hulp?

Hopelijk kun je wat met ons advies. Maar heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan extra informatie en/of een gesprek? Ga dan naar www.mindkorrelatie.nl en bespreek je situatie met een van de geprofessionaliseerde hulpverleners.💜