Bevrijdingsdag! Wat vieren we eigenlijk?

Het is vandaag 5 mei en dat betekent: Bevrijdingsdag. Maar wat vieren we eigenlijk op deze dag? Lees gauw verder om daar meer over te leren!

Waarschijnlijk heb je er gisteren wel aan meegedaan: twee minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20:00 uur. Ieder jaar herdenken wij in Nederland op 4 mei alle slachtoffers die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Nederland duurde de oorlog vijf jaar. In mei 1940 werd Nederland veroverd door de Duitsers. Op 5 mei 1945 werd ons land bevrijd door Amerikaanse, Britse en Canadese troepen: ook wel de geallieerden. Het is vandaag dus precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en wij zonder oorlog leven. En dat is natuurlijk iets moois om even bij stil te staan. Ook al is deze periode een beetje gek, en voelt het misschien niet helemaal vrij nu je de hele dag thuis zit, het is goed om even stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het feit dat wij in Nederland nu 75 jaar vrij van oorlog zijn! 


Wil je meer weten over de Dodenherdenking? Kijk https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/waarom-dodenherdenking-op-4-mei voor meer informatie!