Joris Poppink

10 weetjes over JARD STRUIK

Wie ben je en welke rol speel je?
Ik ben Jard Struik en speel de rol van Joris Poppink in SpangaS: De Campus.

Lijk jij een beetje op je personage? En waarom wel / waarom niet?
Ik denk dat Joris en ik zeker op elkaar lijken, maar dat komt ook omdat ik de rol inmiddels al ruim 2 jaar speel. Na een tijdje ben je toch wat relaxter in je rol neerzetten en ga je ook je eigen maniertjes en gebruiken in de rol verwerken. Ook denk ik dat Joris en ik in het volwassener worden een vergelijkbaar pad hebben gehad, hoewel dat voor mij zelf al wat langer geleden is.

Wat is voor jou echt een ‘guilty pleasure’?
Ik vind de term ‘guilty pleasure’ altijd een beetje raar, gezien je daar ergens van schaamte uit gaat, maar ik schaam me eigenlijk niet voor de dingen die ik tof vind. Als ik iets zou moéten kiezen wat hier onder zou vallen, dan ga ik voor musical muziek. La La Land, Soldaat van Oranje, High School Musical… Alledrie heb ik helemaal grijs gedraaid.

Hoe vind je het om een personage te spelen die in een rolstoel zit?
Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend, maar in het begin was het zeker uitdagend. De uitdaging die ik daarin voelde is helaas wel de harde realiteit voor veel mensen met een beperking, dus ik vind zeker niet dat ik daarover mag klagen.

Jouw personage is wat jonger dan dat jij bent. Ben je er dan bewust mee bezig om jonger over te komen?
Een klein beetje. Hoewel dat voor een deel ook wel vanzelf gaat, hoor. De scripts zijn natuurlijk al geschreven zoals een jonger iemand zou praten, en als je dan ook nog met gladgeschoren gezicht in andere kleren dan je eigen op een (school) set zit, gaat dat redelijk makkelijk.

Voor dit gerecht kun jij mij wakker maken:
Ik hou ontzettend van eten, dus ik denk dat je mij voor heel veel eten wel wakker kan maken. Behalve witlof. Dat is echt het enige wat ik liever niet eet. Hoewel, als het goed gemaakt is… sla ik zelfs dat niet over.

Wat was jouw grootste blunder op de set?
Ik ben één keer hard achterover gevallen in de rolstoel van Joris, toen ik samen met Giorgio (Mo) en Joe (Jip) lol aan het trappen was. Gelukkig vingen ze me op en heb ik toen niets bezeerd, haha.

Hang jij zelf ook vaak de clown uit?

Zeker. Misschien wel iets te vaak. 😅

Wat was jouw favoriete scène van dit seizoen om te spelen?
De scènes waarin Joris en Mo bezig zijn met hun game kanaal en op de bank zitten te klooien waren erg leuk om te doen, ook gezien de regisseur ons veel vrijheid gaf om te improviseren. Daarnaast waren de afscheidsscènes van Joris mooi om te spelen. Gezien ik zelf na die scenes ook bijna een maand niet op de set ben geweest, voelde dat allemaal heel echt…

Dit personage van SpangaS de Campus zou ik voor één dag willen zijn en waarom:
Het lijkt me heel tof om een keer Gioia te zijn… Ik wilde vroeger namelijk ook altijd bij Ajax voetballen.

Wat is je ultieme droom op acteer gebied?
Het spelen in films en series, op internationaal niveau en voor een breed publiek. En het állerliefst zou ik dan ook zelf mee schrijven.